Απίστευτο και όμως... αληθινό...
Το ριναίο σκέλος... εξερράγη κυριολεκτικά...!!!
Δεν μου το είπαν, δεν το διάβασα, ήμουν εκεί... Από τις χειρότερες και πιο περίεργες βλάβες που συνάντησα ποτέ σε Β747 και όχι μόνο, στα τόσα αεροδρόμια που το εξυπηρέτησα στην καριέρα μου. Το ριναίο σκέλος, στην περιοχή του αποσβεστήρα κραδασμών, το outer barrel, έχει θρυμματιστεί θυμίζοντας μάθημα ανατομίας.
Είναι ένα B747 σε κάποιο αεροδρόμιο εκτός Ελλάδος, και δεν είναι της Ολυμπιακής, αλλά για λόγους δεοντολογίας δεν θα αποκαλύψω ούτε την Αεροπορική Εταιρεία, ούτε το αεροδρόμιο, ούτε θα δώσω χρονολογικό στίγμα. Άλλωστε αυτά δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το γιατί και πώς.
Ηταν μιά βροχερή μέρα. Το Jumbo Jet είχε ξεκινήσει κατάφορτο από επιβάτες και καύσιμα για το μακρινό του ταξίδι και τροχοδρομούσε αργά προς την άκρη του διαδρόμου. Ξαφνικά το πλήρωμα (όπως μου είπε μετά) άκουσε κάτι σαν δυνατή έκρηξη και ταυτόχρονα το αεροπλάνο «γονάτισε».
Ο κυβερνήτης πάτησε τα φρένα και το αεροπλάνο σταμάτησε.
Ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου ότι επιστρέφει στο gate γιατί κάτι περίεργο συνέβαινε με το ριναίο σκέλος. Ο έμπειρος κυβερνήτης είχε μαντέψει σωστά. Εκείνο που ούτε γνώριζε αλλά ούτε και μπορούσε να φανταστεί ήταν τι ακριβώς συνέβη και σε τι κατάσταση ήταν το σκέλος του. Αν το ήξερε δεν θα επιχειρούσε καν να κινηθεί. Το σκέλος ήταν έτοιμο να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή.
Εντούτοις ο πολύ καλός ομολογουμένως κυβερνήτης, τροχοδρομώντας το πολύ αργά κατάφερε να το φέρει στο gate και το σκέλος να αντέξει την τροχοδρόμηση της επιστροφής με 150 τόνους καύσιμο και κατάφορτο επιβάτες και εμπορεύματα. Βρέθηκα εκεί, ειδοποιημένος από τον Διευθυντή του αεροσταθμού της εταιρείας, πριν «πιάσει» στο gate. Το είδα από τον τροχόδρομο και δεν πίστευα στα μάτια μου. Και το σκέλος αυτό κρατούσε τα φορτία, το αεροπλάνο τροχοδρομούσε, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά λειτουργούσε και το steering δηλαδή η λειτουργία στρέψης για την οδήγηση του αεροπλάνου κατα την τροχοδρόμηση. Απίστευτο. Το αεροπλάνο έφτασε στο gate και το πλήρωμα κατέβηκε να δει τι έγινε. Συνέλαβα τον νεαρό συγκυβερνήτη να μονολογεί στη γλώσσα του, δεν καταλάβαινα τι έλεγε, αλλά ήταν κάτασπρος. Τότε κατάλαβαν όλοι τι τραγωδία είχε αποφευχθεί από καθαρή τύχη και μόνο. Γιατί κάλλιστα θα μπορούσε αυτό να έχει γίνει στην τροχοδρόμηση για την απογείωση μέσα στο διάδρομο με υψηλές ταχύτητες. Στην περίπτωση αυτή, το ριναίο σκέλος δεν θα είχε καμία πιθανότητα να αντέξει. Ακόμα και αν απογειωνόταν και στη συνέχεια το σκέλος ανασυρόταν, στην προσγείωση επίσης δεν θα είχε καμία πιθανότητα να αντέξει. Θα κατέρρεε στην επαφή του με το διάδρομο και το ριναίο τμήμα του αεροπλάνου θα σερνόταν στο έδαφος με πολλές μα πολλές πιθανότητες να βγει εκτός... με όλες τις σχετικές συνέπειες.
Το αεροπλάνο έμεινε εκεί που ήταν και το σκέλος αντικαταστάθηκε με άλλο που ήρθε από τη Βάση της εταιρείας.
Πιθανή προηγούμενη καταπόνηση και ύπαρξη ρωγμής που έμεινε κρυφή και δεν την είδαμε; Όλα αυτά τριγύριζαν στο μυαλό μας αλλά κανενός η σκέψη δεν πήγε στο τι ακριβώς είχε συμβεί στην πραγματικότητα.
Γιατί όμως έγινε αυτό; Κατασκευαστική αστοχία; Λάθος σχεδίασης;
Η διερεύνηση όμως έδωσε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά. Και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Τα αρχεία συντήρησης του συγκεκριμένου σκέλους έδειχναν σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση του μετά από γενική επισκευή. Κατα τη διάρκεια της γενικής επισκευής είχε βρεθεί διάβρωση στο εσωτερικό του κομματιού που είχε σπάσει, του outer barrel.
Η διάβρωση έπρεπε να αφαιρεθεί και έτσι έγινε.
Μόνο που μάλλον δεν ελήφθησαν υπόψιν οι διαστάσεις και το εναπομείναν πάχος του τοιχώματος μετά την αφαίρεση της διάβρωσης. Προφανώς το πάχος του τοιχώματος βγήκε εκτός ορίων. Έτσι δεν μπόρεσε να αντέξει τις πιέσεις που του ασκούσε το υδραυλικό υγρό σε συνδυασμό με τις καταπονήσεις που δεχόταν και από το βάρος του αεροπλάνου, και τις οποίες θα έπρεπε να αντέξει αν είχε το πάχος που θα έπρεπε να έχει αν τηρούνταν και γινόταν οι σωστές μετρήσεις μετά την αφαίρεση της διάβρωσης.
Το πρόβλημα λοιπόν πιθανότατα είχε προκληθεί από λανθασμένη κατεργασία κατα την αφαίρεση της διαβρωμένης επιφάνειας. Ίσως και κάποιο, κάπως πιο άτσαλο «πιάσιμο» σε κάποια προσγείωση να συνεισέφερε στο να καταλήξουμε εκεί... Και πάλι καλά...
Μέτρα δέκα... κόβε μία...
Γιαυτό λέμε: Μέτρα δέκα... κόβε μία...